Veneen katsastus

Tietoja katsastuksesta:

yachts moored in port of coastal town

Veneen katsastus

Huviveneiden katsastustoiminta on Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n ja Työväen Urheiluliitto ry:n harjoittamaa vapaaehtoista veneilyturvallisuustoimintaa. Koulutetut katsastajat katsastavat seurojen jäsenten veneitä erillisen katsastusohjeiston mukaisesti. Runkokatsastuksen voi suorittaa myös Finnboatin kuntokartoittaja.

Veneseuraan kuuluvalla veneilijällä on velvollisuus pitää veneensä varusteineen merikelpoisessa kunnossa. Hänen tulee huolehtia myös siitä, että veneessä on katsastusluokan vaatimat varusteet, joita veneessä olijat osaavat käyttää.

Katsastuspöytäkirjan perusteella veneseura kirjoittaa venetodistuksen, johon merkitään veneen katsastusluokka. Venetodistus on aina pidettävä veneessä mukana. Venetodistus on asetuksen edellyttämä todistus oikeudesta käyttää veneily-yhdistykselle vahvistettua perälippua.

Katsastamatonta venettä ei saa merkitä seuran venerekisteriin eikä se saa käyttää seuran perälippua eikä katsastustarraa. Muista myös, että katsastettu vene saa vakuutusalennuksen.

Veneet katsastetaan niiden rakenteen, varustuksen ja purjehdusalueen mukaan seuraaviin luokkiin:

Katsastusluokka 1 – avomeri

Avomeriolosuhteisiin purjehduskautena vallitseviin olosuhteisiin rakenteeltaan ja kunnoltaan soveliaat veneet, jotka pystyvät olemaan tarvittavan omavaraisia. Purjehdusalue kattaa Itämeren lahtineen, Pohjanmeren, Ruotsin, Norjan ja Kuolan niemimaan rannikot, Brittein saaret, Biskajan, Espanjan ja Portugalin rannikon sekä Välimeren.

Katsastusluokka 2 – rannikko

Meriolosuhteisiin rannikon läheisyydessä normaalina purjehduskautena vallitseviin olosuhteisiin rakenteeltaan ja kunnoltaan soveliaat veneet, jotka pystyvät olemaan tarvittavan omavaraisia. Purjehdusalue kattaa Perämeren ja Suomenlahden, suotuisissa olosuhteissa Pohjois-Itämeren Hanko-Gotlanti–linjan länsipuolella sekä Etelä-Itämeren linjan Öölanti-Bornholm-Rügen länsipuolella.

Katsastusluokka 3 – saaristo

Saaristoon ja sisävesille normaalina purjehduskautena vallitseviin olosuhteisiin rakenteeltaan ja kunnoltaan soveliaat veneet. Purjehdusalue kattaa Suomen rannikot, järvet, Ahvenanmeren, Suomenlahden perukan Viipurinlahdelle ja Saimaan kanavan sekä suotuisissa olosuhteissa Merenkurkun ja välin Helsinki-Tallinna.

Katsastusluokka 4 – suojaisat vesialueet

Suojaisille vesialueille rakenteeltaan ja kunnoltaan soveliaat veneet sekä valvotuissa olosuhteissa tapahtuvat purjehdustapahtumat.

Katsastusluokitus asettaa jokaiselle venetyypille omat vaatimuksensa, joissa otetaan huomioon kaikki mahdolliset veneilyturvallisuuteen vaikuttavat seikat (esim. veneen kunto, polttoainejärjestelmä, painavien esineiden kiinnitys, kantavat runko-osat, masto jne.). Näiden ns. perusvaatimusten lisäksi on katsastettavassa veneessä oltava kyseisen katsastusluokan varusteet. Tarkat katsastusohjeet saat oman veneseurasi katsastajalta.

Katsasta veneesi – ohjeet on tehty sinun turvallisuutesi vuoksi!

Lisää tietoja: https://spv.fi/matkaveneily/katsastus/

Pitkäkarilla veneitä katsastetaan maanantai-iltaisin 6.5.–17.6.

Seuran katsastajina toimivat:

Hannu Nieminen  Katsastuspäällikkö            Puh o400 341828

S-posti hannu.j.nieminen(at)gmail.com

Kaapo Kulma-Aho            Puh. o40 4802141

Ossi Koskela                     Puh. o50 3381013

Jari Lehto                           Puh. o40 7015033

Pentti Ruotsalainen         Puh. o44 7704548